در سالهای اخیر با توجه به صحبتهای مقام معظم رهبری، صحبتهای بسیاری در خصوص اصلاح الگوی مصرف صورت گرفته است. اما برخلاف تصور عامۀ مردم، تنها جلوگیری از اسراف توسط خانوارها در مصرف مواد غذایی، پوشاک و ... مورد نظر نیست، بلکه در بخشهای مختلف صنایع کشور نیز، منابع و محصولات قابل توجهی دورریز میشوند که متاسفانه سازمان مشخصی برای کنترل و جلوگیری از این میزان هدررفت سرمایههای ملی وجود ندارد. بخشی از این دورریزها، دورریزهای فرآورده های گیاهی و دامیست که بر اثر بیدقتیها و بیتوجهیها، حجم وسیعی از این تولیدات داخلی از بین میروند.
به همین بهانه، گفتگویی با دکتر داریوش جهانپیما، مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای دامی سازمان دامپزشکی انجام دادیم که شرح آن را در ادامه میخوانید:
* چرا میزان دورریز مواد غذایی با منشأ گیاهی و دامی در کشور بالاست؟
آمار سرانۀ مصرف در کشور ما، مثلاً در مواد پروتئینی زیر متوسط جهانیست. ما همواره تلاش میکنیم متوسط مصرف گوشت، مرغ، تخم مرغ، شیر و ... را به متوسط مصرف جهانی برسانیم. اما یکی از عواملی که در میزان دورریز مواد غذایی مؤثر است این است که ما تا زمانی که با مشکل مواجه نشویم برای موضوعات اجتماعی، اقتصادی و ... برنامهریزی نداریم. اقتصاد دو بخش دارد: یکی تولید و دیگری بخش خدمات. در دنیا حدود 70 درصد شرکتها خدماتی هستند. بدیهی است که در تعداد و میزان تولیدکنندگان با توجه به محدودیت بسترهای تولید و اقتضاء تکنولوژی، محدودیت وجود دارد. اما بخش خدمات از بخش تولید، گستردهتر، اشتغالزاتر و مهمتر است. در دانشگاه این بخش را بازرگانی مینامند و تا سطح PHD تداوم تحصیل دارد که به همین بخش در بازار، دلال و در کشتارگاه، چوبدار میگویند. این بخش مهمی از اقتصاد هر کشوریست و هرگونه برنامهریزی برای حذف آن اشتباه است. چون تاکنون نتوانستهایم برای آن برنامۀ جامعی داشته باشیم، لذا بهترین راهبرد را حذف آن انتخاب کردهایم. از سوی دیگر الگوهای جدیدی برای ساماندهی بخش تولید و خدمات بکار گرفته میشوند که از آن جمله میتوان به مدیریت یکپارچه (Integration) اشاره کرد که طی آن بین حلقههای مختلف تولید تا مصرف، بنحوی ارتباط ایجاد میکنند که واسطهها تحت مدیریت قرار بگیرند و نقش خود را در یک قالب کلی و درست ایفاء نمایند. بنابراین به جای ساماندهی، هرگونه تلاش برای حذف این بخش تلاطمهای اقتصادی، تورمزایی و اشکال در اشتغال ایجاد خواهد کرد. وقتی مدیریت یکپارچه باشد، دورریز محصولات کمتر است و محصولات به جای آنکه دور ریخته شوند، به چرخۀ تولید باز میگردند. ما باید به سمت ایجاد مدیریت یکپارچه (Integration) برویم؛ چه در محصولات باغی، زراعی و با منشأ گیاهی و چه در محصولات دامی.